Black Watch of Canada komt op 7 mei naar Laren 15-04-2023

5 April 1945 is Laren bevrijd door de Canadezen, de regimenten The Black Watch of Canada en het Regiment Maisonneuve. Op zondag 7 mei zal de Black Watch of Canada Laren met een bezoek vereren. De Black Watch, the Drums and Pipes zijn in Nederland voor een herdenkingstour.

De Black Watch tour start op 7 mei in Almen onder begeleiding van Berry Swarthoff, van het Liberation Museum Lochem. Op de route van Almen naar Laren zal de Black Watch een stop maken bij het oorlogsmuseum van Christiaan Harkink. Om 14 uur is het gezelschap aanwezig aan de Lindenbergsdijk 1 in Laren. Bij boerderij (oude) Koeslag zal Marjan Zomer-Koeslag de Black Watch en alle aanwezigen welkom heten. Ap Koeslag zal hier een verhaal vertellen over de geschiedenis van de bewoners van dit huis. De boerderij was in de Tweede Wereld oorlog het hoofdkwartier van de Canadezen. Vervolgens vertrekken de Drums and Pipes richting de Oosterenkweg. Daar komt de Black Watch rond 14.45 uur aan bij de herdenkplaats in de voormalige vlindertuin. Alle belangstellenden kunnen rechtstreeks naar de Oosterenkweg fietsen of rijden om daar het gezelschap op te wachten. (parkeren aan de Oosterenkweg en bij de kerk is deze middag niet mogelijk)

We nodigen betrokkenen en belangstellenden uit om 14.45 uur te verzamelen bij de herdenkplaats aan de Oosterenkweg. Drums and Pipes lopen al muziek makend richting Oosterenkweg, ondersteund door de Colour Party. De Black Watch wordt dan warm onthaald door het publiek en de kinderen van de basisscholen in Laren. Waarna een ceremonie zal volgen met de onthulling van een plaquette met de namen van de gesneuvelde Canadese soldaten. De plaquette wordt onthuld door de Kolonel van de Canadese ambassade en de burgemeester van Lochem.

Dirk Jan Bronsvoort zal the Last Post spelen en de Reveille. Het Canadese volkslied en het Wilhelmus zullen ten gehore worden gebracht. Na het officiële gedeelte wordt iedereen verzocht achter de muziek aan te lopen via de Braninkkamp en Verwoldseweg naar de kerk.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een concert van Drums en Pipes bij de kerk (Verwoldseweg). In de kerk is gelegenheid voor een drankje onder muzikale begeleiding van het Shanti koor.

Alle inwoners van Laren wordt verzocht die dag de Nederlandse vlag of de Canadese vlag te vlaggen. We nodigen u van harte uit om deze herdenkingsbijeenkomst op 7 mei bij te wonen.

Achtergrond

In 1995 is in de voormalige vlindertuin aan de Oosterenkweg een gedenksteen geplaatst, dit was een gezamenlijk initiatief van de heer Jan Hijink, Laren & Oranje en de Black Watch of Canada. De gedenksteen is bedoeld voor de Canadese soldaten die zijn omgekomen in Laren. De jongste soldaat was nog maar 17 jaar. Bij de gedenksteen is ook een bijzondere boom geplant. Een ‘Maple Leaf’, een esdoorn, waarvan het blad terug te zien is op de Canadese vlag. De boom is geplant in bij zijn van Canadese veteranen. De Canadese soldaten die zijn omgekomen liggen begraven op de Canadese Militaire Begraafplaats in Holten. In het informatiecentrum zijn verhalen te lezen over de soldaten.

In een samenwerking tussen Wakker Laorne en Laren en Oranje is onlangs de herdenkplaats opgeknapt en zijn er twee vlaggenmasten geplaatst, voor de Canadese en de Nederlandse vlag. Het herstel van de herdenkplaats is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Fonds 1819, Hulpfonds de Berkel, Historisch genootschap en gemeente Lochem.

Herdenken is belangrijk; stilstaan bij die mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Jan Braakman heeft van vele gesneuvelde soldaten het verhaal opgetekend. In dit document een inleiding van de soldaten die bij de bevrijding van Laren betrokken zijn geweest. Deze pdf bevat links naar zijn website waar het volledige verhaal gelezen kan worden.

 

Delen:

« Terug naar het overzicht